Slide

Julkisesti älykäs -podcast

Oletko valmis sukeltamaan tekoälyn kiehtovaan maailmaan, jossa algoritmit tanssivat datan valssia ja robotit tekevät vallankumousta julkisissa palveluissa? Me olemme, ja tässä podcastissa meidät valtaa intohimo tekoälyyn ja sen valtavaan potentiaaliin muuttaa maailmaa – etenkin julkisen sektorin kontekstissa.

Liity seuraamme joka keskiviikko klo 12 huhtikuusta alkaen, kun sukellamme syvälle tekoälyn ihmeelliseen maailmaan ja pohdimme sen vaikutusta julkiseen sektoriin.

Tule mukaan kuuntelemaan!

Spotify: Julkisesti älykäs | Podcast on Spotify


Podcast host:n terveiset:

Hei kaikki! Olen Milla Jokinen työskentelen Monetralla tekoälyarkkitehtina ja olen tekoälyn superfani. Tässä podcastissa sukellamme syvälle tekoälyn kiehtovaan maailmaan ja tutustumme sen uusimpiin kehityskulkuihin ja sovelluksiin. Kuulemme asiantuntijoiden ja edelläkävijöiden ajatuksia ja sukellamme syvälle tekoälyn kiehtoviin teknisiin yksityiskohtiin.

Olitpa sitten tekoälyn asiantuntija tai vasta aloittamassa tutustumista tähän kiehtovaan alaan, tämä podcast on sinua varten. Joten istu alas, rentoudu ja anna meidän viedä sinut matkalle tekoälyn ihmeelliseen maailmaan!


 

Jaksot:

Intro:

Tervetuloa podcastimme introjaksoon!

Tässä aloitus jaksossa hostimme kertoo, mitä odottaa tulevilta jaksoilta: tekoälyn inspiroivia mahdollisuuksia, syvällisiä keskusteluja ja ripaus huumoria. Valmistaudu sukeltamaan tekoälyn maailmaan kanssamme. Tämä on vasta alkua!

Jakso julkaistaan: Ti 2.4.2024

Jakson löydät spotifysta: Intro – Julkisesti älykäs | Podcast on Spotify

Jakso 1. Tekoälyn hyödyntäminen julkisella sektorilla: Menneisyydestä tulevaisuuteen

Tervetuloa podcastimme ensimmäiseen jaksoon!

Jaksossa kaivaudumme tekoälyn kiehtovaan maailmaan ja tarkastelemme sen roolia julkisella sektorilla. Keskustelemme siitä, missä vaiheessa tekoäly on tällä hetkellä, miten sitä on hyödynnetty aiemmin ja millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa tulevaisuudessa. Erityisesti paneudumme tekoälyn hyödyntämiseen julkisen sektorin eri toiminnoissa.

Jaksossa vieraana meillä on CGI:n kehitysjohtaja Jussi Vira, joka jakaa kanssamme asiantuntemuksensa ja kokemuksensa tekoälyn parissa työskentelystä. Jussi valottaa meille tekoälyn tuomia etuja ja haasteita julkiselle sektorille ja antaa vinkkejä sen tehokkaaseen hyödyntämiseen.

Jakso julkaistaan: Ke 10.4.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 1. Tekoälyn hyödyntäminen julkisella sektorilla 

Jakso 2. Ajattelu ei ole ulkoistettavissa: Tekoälyn rooli koulutuksessa

Tervetuloa podcastimme toiseen jaksoon!

Visman koulutoimenjohtaja ja entinen opettaja Teemu Lehtonen vieraili meillä keskustelemassa tekoälyn roolista koulutuksessa. Yhdessä Teemun kanssa syvennyimme mm aiheisiin. Mitkä ovat tulevaisuuden koulutuksen avainkohdat? Millaisia digitaalisia taitoja nykyinen koulutusjärjestelmä tarjoaa oppilaille? Lisäksi keskustelemme kuinka tärkeää on, että emme ulkoista omaa ajatteluamme tekoälylle.

Jakso julkaistaan: Ke 17.4.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 2 Ajattelu ei ole ulkoistettavissa

Jakso 3. Tekoäly terveydenhuollossa: Innovaatioista haasteisiin

Tervetuloa podcastimme kolmanteen jaksoon!

Tämänkertaisessa jaksossamme valokeilaan astuvat Pirkanmaan hyvinvointialueelta tietojohtaja Emil Ackerman ja neurokirurgi Tero Niskakangas.

Emilin ja Teron kanssa pureudumme tekoälyn hyödyntämiseen terveydenhoitoalalla. Syvennymme jaksossa siihen, kuinka tekoälyä käytetään tällä hetkellä Pirkanmaan hyvinvointialueella, millaisia uusia mahdollisuuksia se avaa ja mitä haasteita sen soveltaminen tuo mukanaan. Pohdimme myös, miten tekoäly saattaa tulevaisuudessa muokata terveydenhuollon ammattilaisten rooleja ja toimintatapoja. Lisäksi keskustelemme hyvinvointialueiden yhteistyöstä tekoälyyn liittyen.

Jakso julkaistaan: Ke 24.4.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 3. Tekoäly terveydenhuollossa: Innovaatioista haasteisiin

Jakso 4. Nopeampi, Tarkempi, Henkilökohtaisempi: Tekoälyn Vaikutus Asiakaspalveluun

Tervetuloa podcastimme neljänteen jaksoon!

Tässä jaksossa sukellamme tekoälyn maailmaan ja sen merkitykseen asiakaspalvelun tulevaisuudessa. Vieraanamme on Futuricen johtava data- ja tekoälyasiantuntija Martti Sutinen, joka jakaa asiantuntemustaan ja näkemyksiään siitä, kuinka tekoäly muokkaa asiakaspalvelua.

Chatbotit ja muut tekoälypohjaiset työkalut tarjoavat uusia mahdollisuuksia tehostaa asiakaspalvelua ja tarjota yksilöllisempiä asiakaskokemuksia. Jakson aikana Martti antaa vinkkejä siitä, mitä organisaatioiden tulisi ottaa huomioon harkitessaan tekoälyn käyttöönottoa asiakaspalvelussaan. Käymme myös läpi, miten tekoäly voi auttaa tunnistamaan asiakastarpeita reaaliajassa, tarjota nopeita ja tarkkoja vastauksia sekä vähentää asiakaspalvelun kuormitusta.

Jakso julkaistaan: Ke 1.5.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 4. Nopeampi, tarkempi, henkilökohtaisempi

Jakso 5. Miten tekoäly voi toimia johtamisen tukena

Tervetuloa podcastimme viidenteen jaksoon!

Vieraaksi olemme saaneet Goforelta johtavan tekoälykonsultin ja tekniikan tohtorin Pasi Lehtimäen. Jaksossa syvennymme johtamiseen kahdesta näkökulmasta, jossa toisessa kansalainen on keskiössä ja toisessa näkökulmassa on organisaation sisäinen kehittäminen. Pohdimme myös pitäisikö valtion ohjata enemmän tekoälyn hyödyntämistä julkisella sektorilla.

Jakso julkaistaan: Ke 8.5.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 5. Miten tekoäly voi toimia johtamisen tukena

Jakso 6. Generatiivinen tekoäly

Tervetuloa podcastimme kuudenteen jaksoon!

Vieraaksi olemme saaneet johtavan asiantuntijan Ilkka Mertojoen Istekiltä. Sukellamme keskustelussa generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen sekä Istekin tekoälykerho toimintaan. Keskustelemme miten tekoäly voi parantaa julkisen sektorin palveluita ja millaisia ratkaisuja on markkinoilla. Pohdimme myös missä tilanteissa pilvi voi olla parempi omiin konesaleihin verrattuna. Lisäksi keskustelemme, miten Istekki edistää tekoäly osaamisen laajenemista heillä kerhotoiminnan kautta.

Jakso julkaistaan: ke 15.5.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 6. Generatiivinen tekoäly

Jakso 7. Eettiset ulottuvuudet tekoälyajassa: Uuden ajan dilemmat

Tervetuloa podcastimme seitsemänteen jaksoon!

Sukellamme syvälle etiikan ja tekoälyn hyödyntämisen eettisten haasteiden maailmaan. Tässä jaksossa meillä on ilo saada vieraaksi alansa asiantuntija Tampereen yliopistolta yhteiskuntafilosofia professori Arto Laitisen.  Keskustelemme siitä, miten me yhteiskuntana kohtaamme eettiset haasteet: Osaammeko ottaa eettiset näkökulmat riittävästi huomioon, vai keskitymmekö enemmän siihen, että luomme dokumentteja ja periaatteita, joilla näytämme maailmalle olevamme eettisesti valveutuneita?

Tekoälyyn liittyvät eettiset ongelmat ja haasteet – kuten algoritmien puolueellisuus, yksityisyyden suoja, automatisoinnin vaikutus työmarkkinoihin ja tekoälyn käyttö valvonnassa – vaativat meiltä paitsi ymmärrystä myös vastuullisia toimintatapoja. Tässä jaksossa pohdimme, miten voimme navigoida näiden haasteiden keskellä siten, että teknologian kehitys palvelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä oikeudenmukaisesti ja eettisesti.

Jakso julkaistaan: Ke 22.5.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 7. Eettiset ulottuvuudet tekoälyajassa

Jakso 8. Tekoäly tietosuojan tähtäimessä: Yksityisyyden ytimessä

Tervetuloa podcastimme kahdeksanteen jaksoon!

Liity seuraamme, kun purjehdimme läpi tietosuojan ja tekoälyn aaltojen – aiheena, miten nämä kaksi megatrendiä risteävät ja muuttavat maailmaa ympärillämme. Tämän jakson vieras on Tampereen kaupungin tietosuojavastaava Ari Andreasson, joka ei ainoastaan hallitse tietosuojan saloja, vaan myös jakaa intohimonsa tietokirjailijana ja toimimalla aktiivisesti tietosuojayhdistyksen hallituksessa.

Keskustelussamme käsittelemme tekoälyn tarjoamia mahdollisuuksia ja siihen liittyviä haasteita tietosuojan kannalta. Tarkastelemme huolellisesti erilaisia sääntelypuitteita ja korostamme, miten DPIA (Data Protection Impact Assessment) on merkittävä työkalu organisaatioille. Ari tarjoaa jaksossa lisäksi arvokkaita vinkkejä organisaatioille, jotka haluavat navigoida tekoälyn tuomassa maisemassa tehokkaasti ja vastuullisesti.

Jakso julkaistaan: Ke 29.5.2024

Jakson löydät spotifysta: Jakso 8. Tekoäly tietosuojan tähtäimessä: Yksityisyyden ytimessä

Jakso 9. Lakikirjoista Älykoodiin: Sääntelyn vaikutusvalta tekoälyn kehityksessä

Tervetuloa podcastimme yhdeksänteen jaksoon!

Tässä jännittävässä jaksossa meillä on ilo saada vieraaksemme  tietosuoja- ja teknologiajuridiikan asiantuntija, asianajaja Ida Koskinen Merkuriukselta!

Ida avaa meille näkemyksiään tekoälyn sääntelystä Euroopan unionissa, keskittyen erityisesti merkittävään uudistukseen EU:n tekoälyasetukseen (EU AI Act). Lisäksi sukellamme tekoälyn sääntelyn monimutkaiseen maailmaan, käsitellen muita relevantteja säädöksiä ja normeja, jotka ovat merkittäviä tekoälyn kehittämisen ja käytön kannalta.

Keskustelun aikana kiinnitämme huomiota myös vastuukysymyksiin. Pohdimme, miten nykyiset ja tulevat sääntelykehikot käsittelevät vastuuta tekoälyn kontekstissa – kenellä on vastuu, kun tekoälyjärjestelmät aiheuttavat odottamattomia tuloksia tai vahinkoa? Jakso huipentuu arvokkaisiin vinkkeihin.

Jakso julkaistaan: Ke 5.6.2024

Jakson löydät spotifysta: Lakikirjoista Älykoodiin: Sääntelyn vaikutusvalta tekoälyn kehityksessä

Tämä jakso päättää kevään podcast sarjamme, palaamme syksyllä uusien jaksojen kanssa.