Slide

Case Punkalaitumen kunta

"Monetra on ammattilainen, joka pysyy koko ajan kärryillä mitä alalla tapahtuu" - hallinto- ja talousjohtaja Oili Mölsä

Case Punkalaitumen kunta

”Monetra on valtakunnallinen toimija, joka tarjoaa myös pienemmille asiakkaille luotettavia ja kustannustehokkaita ratkaisuja. Monetralla on isot hartiat ja asiantuntevaa henkilökuntaa, joka pysyy koko ajan kärryillä mitä tahe-palveluissa tapahtuu. Kun yhteistyö perustuu in house -malliin, niin pystytään sujuvasti kehittämään ja tekemään yhteistyötä.” Mm. näitä asioita Punkalaitumen kunnan hallinto- ja talousjohtaja Oili Mölsä haastattelussa tunnistaa Monetra-kumppanuuden vahvuuksiksi.

 

Punkalaitumen kunta

 

Punkalaitumen kunta sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Tampereelta, luonnonkauniin ja kulttuurihistoriallisen Taikayöntien perinnemaisemissa. Punkalaitumella ollaankin erityisen ylpeitä maaseudusta ja luonnosta, mutta myös kunnan kehittämisestä. Keväällä otettiin käyttöön uusi päiväkoti ja syksyllä opetus käynnistyi uudessa yhtenäiskoulussa ja lukiossa. Asukkaita kunnassa on noin 2800.

Punkalaitumen näyttävä kunnantalo on rakennettu 1920-luvulla ja se on suunniteltu nimenomaan kunnantaloksi. Kunnantalon mansardikattoa koristaa pieni torni ja talolla onkin aikoinaan ollut palatsi-status. Alkujaan toiseen kerrokseen sijoitettiin mm. koulutoimintaa, mutta myöhemmin rakennus on ollut ainoastaan virastokäytössä ja siitä on pidetty vuosien varrella hyvää huolta. Punkalaitumen kunnantalo on vuonna 1990 valittu Suomen kauneimmaksi kunnantaloksi.

Punkalaitumen kunnan hallinto- ja talousjohtaja Oili Mölsällä on kumppanuudessa Monetran kanssa keskeinen rooli. Hän toimii asiakasyhteistyön ja palvelukokonaisuuden yhteyshenkilönä ja Oilin vastuulla on lisäksi kunnan henkilöstöasiat. Yhteistyössä Monetran kanssa ratkotaan asiakkuuteen ja palveluihin liittyviä kysymyksiä sekä kehitetään palveluita.


Kumppanuus Monetran kanssa

 

Punkalaitumen kunta on ollut Monetran järjestelmäpalveluiden asiakkaana vuoden 2020 alusta ja palkanlaskentapalvelut siirtyivät Monetralle 1.5.2020. Yhteistyön käynnistymisen taustalla oli aikaisemman palvelutuottajan toiminnan muutos ja liikkeenluovutus Monetralle, jolloin Punkalaitumen kunnalle tuli tarve löytää järjestelmäpalveluihin uusi yhteistyökumppani. Kunnassa tunnistettiin myös tulevaisuuden henkilöstömäärän muutokset ja vaikutukset palkanlaskentatyöhön, jolloin myös palkanlaskentapalveluihin lähdettiin miettimään ammattilaista yhteistyökumppaniksi.

Punkalaitumen kunnan tietojärjestelmäpalvelut oli aikaisemminkin ulkoistettu, joten arki sen osalta ei muuttunut. Palkanlaskentapalveluiden siirtyessä, palkkasihteeri jatkoi kunnan palveluksessa ja toimii nykyisin Punkalaitumen yhteyshenkilönä Monetran palkanlaskentaan.

”Monetra ei ollut ennestään tuttu ja kunta haki yhteistyökumppaniksi ammattilaista. Monetra oli vahva toimija Pirkanmaalla, jolla oli isoja asiakkaita ja yhteistyön perustana in house -asema. Toimijan suuruus on vahvuus ja tuo luotettavuutta yhteistyöhön.”

”Järjestelmäpalveluiden muutos ei juurikaan näkynyt meille. Palkanlaskennan kohdalla yhteistyö on kuitenkin vielä uutta ja se muutos näkyi palkkasihteerille. Palkat on hoituneet sovitusti ja yhteistyö sujuu hyvin.”

”Palkanlaskennan siirrossa oli tärkeää, että palkkasihteerin resurssi varattiin muutokseen. Se oli iso asia muutoksen onnistumisessa molempien osapuolten näkökulmasta.”


 

Palveluiden ja yhteistyön sujuminen

 

Yhteistyö perustuu kumppanuuteen ja avoimeen vuorovaikutukseen niin prosesseihin liittyvissä kehittämistarpeissa kuin päivittäisiin palveluihin liittyvissä kysymyksissä.

”Yhteistyö on sujunut hyvin ja väistämättä tulee kysymyksiä ja ongelmia. Pääpaino on se, miten suhtaudutaan ja ratkotaan, sillä on väliä. Meiltä löytyy ymmärrystä vaikeissakin tilanteissa ja yhteydenotot täytyy tehdä nopeasti, jotta päästään nopeasti selvittämään.”

”Ongelmatilanteet on hoidettu hienosti ja on huomioitava, että muutokseen aina liittyy monta toimijaa, joka alkuvaiheessa tuo epävarmuutta yhteistyöhön.”

Keväällä alkaneen poikkeustilan vuoksi yhteistyötä on tehty ja tehdään vielä jonkin aikaa pääsääntöisesti etäpalavereilla ja puhelimitse.

”Hyvin on pystytty toimimaan ja tekemään yhteistyötä. Yllättävänkin hyvin. Teams otettiin meillä käyttöön juuri oikeaan aikaan. Etätyöt ja -palaverit jatkuvat ja jäävät käytäntöön, mutta vuorovaikutusta tarvitaan.”

Monetran vahvuus

 

Monetran vahvuutena ovat mm. kustannustehokkaat ratkaisut ja isot hartiat jakamassa kehittämisen muutoskustannuksia.

 ”Monetra on iso toimija, jolla on isoja asiakkaita, luotettava ja kustannustehokas. Odotan, että Monetra on ammattilainen, joka pysyy koko ajan kärryillä mitä tapahtuu (alan markkinat ja palvelut) ja jolla on isot hartiat.”

”In house on hyvä malli, pystytään toimimaan ja tekemään yhteistyötä sujuvasti.”

”Asiakkaiden tarpeet on samat ja useampi jakamassa muutoskustannuksia, kun samantyyppisiä toimijoita on asiakkaina.”

”Jatketaan hyvää yhteistyötä ja selvitellään asioita hyvässä yhteistyössä.”


Tiesitkö Punkalaitumesta?

Mauri Kunnaksen luoma Koiramäen talo ja maalaisympäristö on oikeasti olemassa ja se sijaitsee Punkalaitumella Talalan kylässä, Yli-Kirran talonpoikaismuseon pihapiirinä. Vuosittain museolla järjestetään ”Kaikkien aikojen maatalousnäyttely”, jossa yleisö voi seurata työnäytöksiä ja tutustua vanhoihin talonpoikaisiin työmenetelmiin, mm. langan värjäykseen ja päreiden tekoon.

Tule meille asiakkaaksi