Slide

Päivi Vauhkonen, Pelkosenniemen kunnanjohtaja

”Monetra-kumppanuus auttaa pientä kuntaa pärjäämään erikoistumista vaativilla aloilla.”

Case Pelkosenniemi

Kilpiaavalle on rakennettu laavuja ja lintutornille vievät pitkospuut. Lintutorniin asennettu kamera välittää reaaliaikaista kuvaa vanhainkotiin: kuvaikkunasta voi seurata ensilumen tuloa ja keväällä pälvien ilmestymistä. Ja tietenkin lintuja. Pyhätunturin huipulle rakentunut taidekokoelma ihastuttaa upean maiseman rinnalla.

Nämä ovat asioita, jollaisia Pelkosenniemen kunnanjohtaja Päivi Vauhkonen haluaisi edelleen kehittää. Kuntalaisten hyvinvointiin satsaamista helpottaisi, jos kunnan talous- ja henkilöstöhallinnon prosesseja voitaisiin tulevaisuudessa sähköistää vielä nykyistä enemmän yhteistyössä Monetran kanssa.

Pienen kunnan haasteena erikoistuminen

Kunnanjohtaja Päivi Vauhkosella on riittänyt töitä, sillä pienillä kunnilla on yhtäläiset lakisääteiset tehtävät kuin isoillakin. Laissa kunnan tehtävä on hyvinvoinnin tuottaminen kuntalaisille.

”Pienellä kunnalla on erilaisia haasteita, ja myös niiden arvottaminen on haasteellista. Peruspalveluiden tuottaminen – koulu, päiväkoti, terveyskeskus – ovat lähtökohdat kunnan hyvinvoinnille. Meitä on kunnan­talolla pieni ydinjoukko, joka työskentelee laajakirjoisesti. Se vaatii hurjasti osaamista. Joudumme miettimään, että osataanko me tätä kaikkea. Pitäisi erikoistua, mutta erikoistumiseen ei ole aikaa eikä mahdollisuutta. Tässä apuun tulee Monetra.”

Tällä hetkellä Monetra huolehtii Pelkosenniemen palkanlaskennasta. Vauhkonen toivoo, että myös muita hallinnon prosesseja voitaisiin jatkossa sähköistää.

Apua sähköistämispaineisiin

Paraikaa käynnissä on käynnissä valtakunnallinen kunta­tietouudistus. Kaikkien talous­tietojen sisältörakenne pitää suunnitella uudestaan, niin että kunnat voivat tuottaa Valtio­konttorille ajan­tasaista ja vertailu­kelpoista tietoa saman­muotoisesti.

”Monetra tekee asiakkaiden puolesta tämän. Monetralta tulee tietotekninen ratkaisu, jos he hoitavat jo kirjanpidon. Sähköinen arkistointi pitäisi tehdä, samoin sähköinen dokumenttien hallinta. Ne on kaikki projektoitava. Tähän tilaamme resurssiapua Monetralta, jotta jäisi aikaa myös arjen pyörittämiseen.”

Helppoa verkostoitumista ja vertaistukea

Vauhkonen on huomannut, että ideoita asioiden hoitamiseen saa muilta Monetran asiakkailta:

”Meillä oli monetralaisten kanssa ohjauspalaveri. Siellä joku sanoi, että ettekö te ole Hailuodon kanssa saman­kokoisia. Hailuotohan on todella rohkaiseva esimerkki! Pitäisi kilauttaa kaverille, ja kysyä, että kuin sä teet sen siellä.”


Kuka?

Päivi Vauhkonen, kunnanjohtaja, Pelkosenniemi

Päivi on lähtöisin Turun seudulta. Toista kotiaan Kemiönsaaressa asuva Vauhkonen on viihtynyt Lapissa jo seitsemän vuotta. Koulutukseltaan hän on kauppa­tieteilijä. Ensimmäisen työuran hän teki yritys­maailmassa. 2000-luvun alussa hän siirtyi julkis­hallinnon puolelle. Kunnallispoliitikkona ja Liedon terveyskeskuksen talousjohtajana toimiessaan hän sai vankan perustan kuntataloudesta, hallinnosta, johta­misesta sekä kunta- ja hallintolaista.

Lapissa sijaitsevassa Pelkosenniemessä on tuhatkunta asukasta. Kunnan henkilöstöä on 85 ja kunnantalolla työskentelee kymmenen henkilöä.