Case Oulun kaupunki
”Monetran kanssa toimiminen tuo etua niin pienelle kunnalle kuin isolle kaupungillekin. Kehittäminen ja kehittyminen ovat avainasioita tulevaisuuden kannalta.”
Jukka Weisell
Talousjohtaja
Oulun kaupunki
Luontevasti konsernin apuna
Oulun on väkiluvultaan Suomen viidenneksi suurin kaupunki ja pinta-alaansa se on kasvattanut 2009 ja 2013 tapahtuneiden kuntaliitosten myötä. Konserniin kuuluu kymmeniä yhtiöitä, joista useat ovat entisiä liikelaitoksia. Oulun kaupungin talousjohtajan Jukka Weisellin työnkuvaan kuuluvat muun muassa näiden kaupungin talous- ja rahoitusasioiden lisäksi yhtiöiden omistajanohjaus. Kategorioissaan suurimpia ovat valtakunnallisesti toimiva Oulun Energia, jonka tase on liki miljardin, ja Sivakka, joka hallinnoi noin 8.000 asuntoa. Mukaan kipuaa myös henkilöstöltään kookkaimpana noin 460 asiantuntijansa voimin Monetra.
Lakimuutosten myötä entisten, erillään toimineiden liikelaitosten sijaan on Oulussa jo pidempään haettu yhteistyömalleja, joilla pystytään tehostamaan toimintaa: ”Me olemme iso konserni, jolla on noin kolmen miljardin euron tase. Myös tytäryhtiöt ovat pääasiassa Monetran asiakkaita, joten meille tästä muodostuu hyvä kokonaisuus. Esimerkiksi tilinpäätösten kokoaminen on aiempaa yksinkertaisempaa.”
Suhde Monetran kanssa on ollut läheinen, sillä Weisell oli Monetran hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja. Nykyisin Monetran toimintaa tarkastellaan kuitenkin toisesta näkövinkkelistä: ”Omistajaohjaus on tiiviisti mukana toimintojen yhtiöittämisvaiheessa. Sen jälkeen operatiivinen toiminta kuuluu johdolle ja yhtiön hallitukselle. Meidän tulee pystyä suhtautumaan yhtiön toimintaan kriittisesti myös asiakkaana, joten napanuora on siltä osin katkaistava. Toki yhtiöiden on haettava merkittäviin linjauksiin omistajan kanta ennen päätöksentekoa. Yhtiöt raportoivat toiminnastaan sovitusti omistajalle.”
Kasvavista volyymeistä hyötyjä kaikille
Oulun kaupungin talousjohtajana työskentelevä Weisell näkee Monetran kumppanuuden tuottavan hyötyjä organisaatioille niiden koosta huolimatta. Mikäli isolla kaupungilla on tahtotila yhtiöittää toimintoja, tarjoaa Monetra valmiin alustan, johon on helppo hypätä mukaan: ”Tiedän läheltä seuranneena, että tähän pisteeseen kehittyminen vie vuosia ja vaatii rutkasti know-howta”, Weisell perustelee.
Mikäli maakunta toteutuu, korostuu pienten organisaatioiden henkilöriski entisestään: ”Talous- ja henkilöstöhallinto palvelee kunnan ydintehtäviä. Kyse ei ole asiasta, jolla kunnat kilpailisivat keskenään ja, jonka pitäisi välttämättä olla omissa käsissä. Pelkistettynä ostamme faktatiedon käsittelyä palveluna.” Toisaalta myös niin pienet kuin suuretkin toimijat hyötyvät kumppanuuden kautta kasvavista volyymeistä sekä niiden tuottamista skaalaeduista – omia järjestelmähankintoja ei myöskään tarvitse tehdä.
Kehittyvä ja kehittävä kumppani
Oulun kaupungin yhdessä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin (PPSHP) kanssa perustama Monetra on tullut jo kauas alkuajoistaan, sillä palveluvalikoima on laajentunut. Lisäksi Weisellin tuntuma on, että niin asiantuntijuus kuin palveluiden joustavuuskin on parantunut. Alkuperäisenä lähtökohtana oli tehostaa ja järkevöittää toimintaa yhteistyön avulla. Weisell kertoo, että tehdyt tavoitteet on saavutettu: ”Laskutus on pysynyt samalla tasolla kuin alkuvaiheessa, vaikka kulut ovat tietenkin jo vuosien aikana muuttuneet.”
Vaikka kyseessä on in-house -yhtiö, niin erityistä kiitosta kerää se, että vastuu pitkistä prosesseista on yksissä käsissä. ”Lisäksi Monetra pyrkii jatkuvasti itse löytämään tapoja tehostaa, ja hyöty siitä valuu asiakkaalle asti”, Weisell muistuttaa. Onnistuneen palveluun ja tehokkaaseen toimintaan tarvitaan kuitenkin myös asiakasta: ”Parhaan hyödyn saadakseen täytyy myös asiakkaan sitoutua prosessiin. Kun ketju toimii myös meidän päässä mahdollisimman virheettömästi, niin järjestelmä pyörii sujuvammin.”