Slide

Ajankohtaista

23 toukokuun, 2023

Mekaanisen työn mittelöt – kierronvalvontarobotti apuna helpottamassa suurien laskumassojen käsittelyä

Robotiikkatiimin RPA-asiantuntijalla Lauri Hihnalalla meni vain puolitoista viikkoa saada valmiiksi robotti, joka säästää yhden ihmisen työaikaa jopa 80 tuntia kuussa. Ajatus lähti ostoreskontran palveluasiantuntijoilta Eeva Järvelältä sekä Riitta Honkaselta. Robotin tehtävänä on hoitaa laskujen kierronvalvontaa, johon ihmisellä menee Eeva Järvelän mukaan jopa neljä tuntia päivässä. Kierronvalvonta on yksi ostoreskontran prosesseista – prosessin tarkoitus on valvoa laskujen käsittelyä, sekä niiden maksamista ajallaan. Neljän tunnin arvio on hyvin realistinen, varsinkin kun käsiteltävänä on jopa tuhansia laskuja päivässä. Näillä automatisoinneilla halutaan varmistaa, että toimittajien laskut ehtivät eräpäivään mennessä maksuun. Robotti-ohjelmisto on suunniteltu alun perin Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialuetta, Pohdetta, ajatellen. Pohteen sisällä toteutetaan kolmenkymmenen kunnan hyvinvointipalvelut ja täten maksuliikennettä kertyy useamman kymmenen kunnan palveluiden edestä.

Robotin hoitaessa aikaa vievän mekaanisen työn, jää enemmän aikaa käytettäväksi muille työtehtäville. Robotin ainoa hyöty ei ole vain ajansäästö, vaan se on samalla kustannustehokas. Henkilötyövuosissa säästöt mekaanisen työn osalta ovat jopa puoli henkilötyövuotta – ja nyt nämä resurssit voidaan kohdentaa paremmin asiakkaan tarve, hyöty ja etu edellä. Robotti-ohjelmistoa on mahdollista hyödyntää muidenkin asiakkaiden laskutuksen kierronvalvontaprosessissa.

Järvelä ja Honkanen ylistävät osaamista oman talon sisällä, sekä korostavat robotiikkatiimin tärkeyttä. Tuumasta toimeen meni yhteensä 1,5 viikkoa ja säästettynä on jo useampia työtunteja. Työtunnit voidaan hyödyntää muihin työtehtäviin välttämättömän, mutta nyt robotisoinnilla automatisoidun työn sijaan.