Slide

Kimmo: Monipuoliset työtehtävät ja hyvä työyhteisö antavat energiaa arkeen

Kimmo Romppanen työskentelee Monetra Oulu Oy:n ICT-asiantuntijana. Hän toimii tietotekniikan yhdyshenkilönä ja on usein mukana alan projekteissa joko teknisenä asiantuntijana tai projektijohtajana. Hän työskentelee kehittämisjohtaja Tiiu Honkalan alaisuudessa. Vaikka asioiden koordinointi, konsultointi ja suunnittelu ovat Kimmon päätyötä, niin häneltä onnistuu tarvittaessa vaikkapa tietotekniikkaverkon rakentaminen Monetran Oulun toimistolle.

“Kiinnostukseni tietotekniikkaa kohtaan heräsi jo 80-luvulla. Luin tuolloin paljon scifi-kirjallisuutta, jonka aihepiiri liikkui robottien ja tietokoneiden maailmassa. Commodore 64 ja Spectravideo 328 olivat tuohon aikaan tärkeitä, ja pääsin kokeilemaan myös ohjelmointia”, Kimmo Romppanen kertoo.

“Opiskelin Kajaanin teknillisessä oppilaitoksessa koneautomaatioinsinööriksi. Opiskeluaikoina sain ensimmäisen oman PC-tietokoneen, ja ala vei mukanaan. Myöhemmin sain työpaikan Oulun yliopistolta. Tietohallinnon tietoturvatehtävistä päädyin lopulta tietojenkäsittelytieteiden laitokselle. Toimin muun muassa kurssien assistenttina ja suoritin samalla opintoja erillisopinto-oikeudella”.

Akateeminen maailma toimii määräaikaisten rahoitusten pohjalta, ja akateemisesta pätkätyöläisyydestä Kimmo hakeutui mobiililaitteiden ohjelmistosuunnittelijaksi ja edelleen Nuorten Ystävät ry:n tietojärjestelmien ylläpitotehtäviin sekä tietotekniikan opettajaksi. Tämän pestin jälkeen hän teki jonkin aikaa töitä pienemmille tietotekniikka-alan yrityksille. TE-palvelujen kurssin kautta hän päätyi harjoitteluun Monetralle syksyllä 2019.

“Monetran harjoittelupaikka oli tavallaan sattuma. Minulla ei kurssin päätteeksi ollut harjoittelupaikkaa, ja muut olivat jo töissä. Mankisen Nina – joka myös edelleen on Monetran palveluksessa – oli tuolloin saanut harjoittelupaikan täältä, ja hän puhui minutkin samaan työpaikkaan. Hän pyysi soittamaan nykyisin tietohallintopäällikkönä työskentelevälle Timo Ritolalle, joka halusi haastatella minua seuraavalla viikolla. Nähtyään ansioluetteloni Ritola soitti jo puolen tunnin päästä uudelleen, ja sain harjoittelupaikan siltä istumalta. Yhden määräaikaisen työsuhteen jälkeen minua pyydettiin vakinaiseksi työntekijäksi.”

Hyvä keskusteluyhteys ja yhteistyö voimavarana

Istekki Oy toimii Monetran tukena tietotekniikkaan liittyvissä asioissa. Kimmo Romppanen toimii tarvittaessa ensikäden apuna Oulun toimistolla. Ongelmatilanteissa työkaverit ovat tottuneet kysymään ensin häneltä neuvoa. Tarvittaessa otetaan yhteyttä Istekin tukihenkilöön.

“Työssäni parasta on vaihtelevuus. Olen mukana koko konsernin tietohallintotiimissä, ja työhön liittyy paljon hallinnollisia asioita, mutta tiiviin yhteistyön ansiosta pysymme hyvin kartalla siitä, mitä kukin tekee. Lisäksi lähityötiimini on mitä parhain, ja kaikki muutkin työkaverit ovat mukavia. Monetran työyhteisössä kenenkään ei tarvitse jäädä yksin. Jatkuva keskusteluyhteys esihenkilön kanssa on todella hyvä asia.”

Kimmo Romppanen kokee onnistuneensa työssään aina, kun hän on voinut auttaa työyhteisön jäseniä eteenpäin. Myös työprojektien valmiiksi saaminen ja osatavoitteiden saavuttaminen tuntuu hyvältä. Haasteitakin työssä on, mutta ne oikeastaan vain odottavat ratkaisua.

“Ainahan haasteellisista tilanteista selvitään. Usein asioiden ja ongelmakysymysten pilkkominen pienempiin kokonaisuuksiin auttaa. Pitkästä työkokemuksesta ja loogisesta ajattelusta on myös hyötyä.”

Tietotekniikka-ala kehittyy jatkuvasti, ja tekoälyn mahdollisuuksista keskustellaan runsaasti. Kimmo Romppanen toteaa, että tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa, mutta hän arvelee, että tekoälyn käyttö ja mahdolliset sovellusalat lisääntyvät entisestään.

“Aiemmin pelättiin, että robotit vievät ihmisiltä työt, mutta ei niin ole käynyt. Robotit ja tekoäly voivat vähentää rutiinitöiden määrää, ja työntekijöille jää näin enemmän aikaa keskittyä muihin, enemmän luovaa ajatustyötä vaativiin tehtäviin. Robotit ja tekoäly ovat ihmisten työtä helpottavia apuvälineitä”, Kimmo Romppanen sanoo.