Slide

Ajankohtaista

8 joulukuun, 2022

”Meillä on mahdollisuudet onnistua tässä historiallisessa koitoksessa”

Monetra Oulun palkanlaskentapalveluiden palvelupäällikkö Teresa Tukiainen suhtautuu hyvinvointialueuudistukseen ja sen palkanlaskennan sujumiseen luottavaisin mielin. Tätä historiallisen suurta projektia on ryhdytty työstämään huolellisesti. ”Moni asia muuttuu ja tiimi on ollut valtavassa muutoksessa, mutta onnistumisen edellytykset ovat olemassa”, Teresa toteaa.

Katseet kohdistuvat vuoden vaihteessa joka puolella maata juuri hyvinvointialueiden palkkapalveluihin. Tukiaisen luotsaama tiimi hoitaa Monetra Oulussa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen eli Pohteen palkanlaskennan noin 18 400 palkansaajalle. Viime aikoina tiimissä on rekrytoitu lisää osaajia, koulutettu palkanlaskennan palveluasiantuntijoita uuteen järjestelmään, tarkasteltu tiimityön perusteita ja työskentelykäytänteitä, perehdytty tiedonhallintaan ja keskitetty asiakaspalvelua osittain, jotta se voisi vastata kasvavaan kysyntään.

”Odotukset kohdistuvat niin järjestelmäpuolelle kuin palkanlaskentaankin. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aiemmat Personec-palkkaohjelman käyttäjät siirtyvät työskentelemään sairaanhoitopiirien käyttämän Prima-ohjelman pariin. Mutta niin Monetra kuin Pohde asiakkuutenakin ovat luottavaisin mielin. Pohde-tiimissä tulee olemaan nelisenkymmentä palkanlaskijaa, jotka hoitavat määriteltyjä aakkosvälejä 5–6 henkilön voimin. Näin huolehditaan siitä, että palvelu toimii myös lomien, sairauspoissaolojen ja muiden tilanteiden aikana”, Teresa avaa tiimin arkea.

Esihenkilötyö on fiilisasia

Tiimityössä hyvä tekemisen meininki korostuu etenkin haasteellisina aikoina. Se luo psykologista turvallisuutta ja sitä myöten myös pitovoimaa. ”Esihenkilönä näen tärkeäksi myös muutosvalmiuden. Ketteryys tarkoittaa mm., että voimme muokata toimintatapoja uusiksi tiimin voimin, jos jokin malli tai tapa ei toimikaan”, Teresa kertoo. Tiimimallista ja yhteisvastuullisesta toimintatavasta on vastikään valmistunut opinnäytetyö ja toinen on piakkoin valmistumassa.

Vaikka Pohde-palkkatiimissä ja koko Monetrassa eletään historiallisia hetkiä hyvinvointialueuudistuksen johdosta, Teresa on toivorikas ja kannustava: ”Varaudumme niin huonoimman kuin parhaimmankin skenaarion avulla reagoimaan kulloiseenkin tilanteeseen”. Isossa organisaatiossa myös osaajia on jokaiseen asiaan. ”Työskentelemme moniammatillisesti saman asian ympärillä – projektipäälliköt, johto, järjestelmäasiantuntijat – kaikki voimat on valjastettu. Jos ongelmia tulee, niihin voidaan puuttua”, hän tiivistää ja toivottelee tsempit vuodenvaihteeseen.