Slide

Ajankohtaista

22 maaliskuun, 2018

Lääkärin sanelun tekstittäminen on tärkeä osa hoitoketjun dokumentointia

Monetra Hallintopalveluiden tekstinkäsittelijöiden työtä on asiakaskuntien terveyskeskuslääkäreiden saneluiden purkaminen kirjalliseen muotoon. Monetran tekstinkäsittelijät ovat siis tärkeä linkki hoitoketjussa ja he varmistavat, että lääkärin tekemät havainnot päätyvät Effica-järjestelmään oikein. Näin potilaan seuraava lääkärikäynti sujuu jouhevasti.

Tärkeimpiä tekstinkäsittelijän ominaisuuksia ovat 10-sormijärjestelmä ja kuulo. Työvälineistä keskeisimmät ovat hyvät tietoliikenneyhteydet ja tietokone. Lääketieteen alan tuntemuksesta ja latinan kielen osaamisesta on työssä suuri apu. Samoin eduksi ovat kärsivällisyys, uteliaisuus ja tarkkuus, sillä tekstinkäsittelijät joutuvat joskus hyppäämään mestarietsivä Sherlock Holmesin kenkiin etsiessään oikeita ratkaisuja haasteellisimpiin saneluihin. Joskus tekstinkäsittelyssä on ruuhkaa. Tällöin hyödynnetään alihankintasopimuksen turkulaista Lingsoft-kumppania, jonka työntekijät pääsevät samaan tietokantaan.

Ei enää ruttaantuvia kasettinauhoja
Tekstinkäsittelynalan suurimmat muutokset ovat olleet erityisesti työvälineiden kehittymiseen liittyviä. Aiemmin työtä on tehty kirjoituskoneella, sanelukoneen kasetteja kuunnellen. Vielä muutama vuosikymmen taaksepäin tarvittiin kalkeeripapereita, mustenauhoja sekä korjauslakkaa. Nyt leikkauksesta, liimauksesta ja askartelusta on päästy eroon. Lääkärin sanelu äänittyy suoraan digitaaliseen muotoon Efficaan, josta tekstinkäsittelijä sen purkaa, kirjoittaa puhtaaksi ja tallentaa. Sanelut ovat kestoltaan minuutista noin 25 minuuttiin. Digitaalisuus on tuonut nopeuden lisäksi myös äänen laatuun parannuksia.

80-luvulla ennustettiin, että silloisia konekirjoittajia ei enää tarvita vuonna 1985. Puheentunnistus tai ennustava tekstinsyöttö eivät ole kuitenkaan vieläkään kehittyneet siihen pisteeseen, että niitä voitaisiin käyttää sujuvasti ja laajalti hyödyksi siten, että käsin tallentamisesta voitaisiin luopua. Nyt OYSissa on investoitu mm. automaattiseen puheentunnistukseen, joka onkin käytössä röntgen-osastolla. Suuri syy modernien ennusteiden toteutumattomuuteen on, että ihmisten välinen viestintä on lähtökohtaisesti vaikea ja vastuullinen laji. Sitä se on myös koneille, mikä asettaa tekoälylle suuret vaatimukset myös jatkossa. Tekstinkäsittelijät palvelevat Monetran asiakkaita tehokkaasti ja laadukkaasti.

Teksti: Sanja Starck