Slide

Ajankohtaista

16 huhtikuun, 2019

Dialogisuus on suuri vahvuus ja vaikutusvalta paras valta

Yksi pikkuseikkailija kiertää ympyrää lattialla ja toinen ottaa nokoset. Kolmas askartelee omassa rauhassaan pöydän ääressä. Lapset saavat puuhastella rauhassa, kun heidän urahenkisten äitiensä Mothers in Business -verkosto on kokoontunut Oulun Aleksinkulmaan. Vallitseva tunnelma on kotoisa, kiinnostunut ja keskusteleva kuin James Liptonin luotsaamassa Actors’ Studiossa. Kaikki ovat tulleet kuuntelemaan rautaista kokemuksen ääntä ja tiukkaa asiaa. 

Verkoston aktiivi Elina Pikkuaho-Ruonala esittelee illan vieraan, Monetra Oy:n ja Monetra Oulu Oy:n toimitusjohtaja Päivi Pitkäsen, joka on tullut kertomaan omista vaiheistaan työelämässä. Äitinä ja mummuna olemisesta työelämässä on Pitkäsen mielestä tärkeää puhua, sillä uran ja perhe-elämän yhdistäminen on perinteisesti ollut erityisesti naisten palapeli ja tetris. Päivi kertoo rohkaisevasti omasta urakehityksestään. 29-vuotiaana hän oli jo henkilöstöpäällikkö Oulun Osuuspankissa ja kahden pienen lapsen äiti. Siitä ura on jatkunut pankki- ja ulkoistustehtävissä.

Yleisöä kiinnostavat Päivi Pitkäsen urapolku ja vahvuudet: ”Mitä ominaisuuksia mielestäsi sinulla oli, että pääsit tuohon tehtävään?”, kuuluu yleisökysymys. Päivi Pitkänen kertoo, että oma taipumus dialogisuuteen on auttanut. ”Opin aika varhain kysymään substanssiosaajiltani ja luottamaan omaan näkemykseeni, miten asiat menevät parhaiten. Nykyisessäkin tehtävässäni toimin pitkälti juuri tämän periaatteen mukaisesti”, hän vastaa. Monetrassa ei tehdä monisivuisia ohjeita, vaan kannustetaan omaan ajatteluun ja aktiiviseen ehdottajuuteen. Näistä sekä äänessä kuuluvasta hymystä syntyy aktiivinen asiakkuudenhoito-ote ja hyvä työyhteisö.

Työelämän joustot ulottuvat molempiin suuntiin

Perheen ja työn yhdistäminen ei ole aina ollut yksinkertainen kuvio Päivillekään. ”Yhteen aikaan kävin töissä Helsingissä ja pienet lapseni jäivät Ouluun. Opin tuona aikana hyödyntämään tehokkaasti etätyömahdollisuuksia ja läheisteni verkostoja. Päämääräni oli luoda lapsilleni turvalliset ja luotettavat olosuhteet siitä huolimatta, että olin jo eronnut heidän isästään ja kuljin töissä Helsingissä”. Tämä onnistuikin siten, että lasten koti ja koulu säilyi samana, sillä aikuiset järjestivät itselleen vuoroasumista yhteen kotiin. Lapset sopeutuivat noihin muutoksiin hyvin. ”Nyt on minun vuoroni helpottaa lasteni arkea osallistumalla lastenlasten hoitoon ja huolenpitoon – se on erittäin tärkeä osa elämääni ja samalla erinomaista vastapainoa työlle”. Lastenlasten elämässä läsnäolo ja kiireisen arkityön linkittäminen Päivin mukaan mahdollistuu, kun käytössä on 24/7-tuntikartta. ”Mutta vaikka laitan erikoisiin aikoihin sähköpostia, niihin ei tarvitse muiden heti reagoida. Tämän tyyppinen tuntikartta ei sovellu kaikille, vaan sopivia rytmityksiä on monenlaisia”, huomauttaa Päivi.

Mitä neuvoksi naisjohtajalle?

Päivi ei pidä itseään erityisesti naisjohtajana, eikä sukupuolella sen enempää kuin muillakaan ulkoisilla tekijöillä hänen mielestään tulisikaan olla johtotehtävissä merkitystä. ”Pääasia on kohdella kaikkia reilusti. Hyvän johtajan tunnusmerkkejä ovat reiluuden lisäksi muun muassa tilannetaju, luotettavuus ja jämäkkyys”, hän mainitsee. Kun Päiviltä kysytään, tarvitseeko naisjohtaja paksua nahkaa, hän myöntää siitä olevan hyötyä. ”Tunteettomaksi ei silti pidä heittäytyä. Päinvastoin tunteista on apua esimerkiksi kun täytyy ymmärtää asiakkaan reaktioita. Tämä on aivan avaintaito. Asiakas on aina asiakas, jonka toiveisiin tulee vastata.” Päivi antaa myös hyvän vinkin kenelle tahansa sellaiseen päivään, jolloin asiat eivät mene aivan käsikirjoituksen mukaisesti: ”Arvostelua saadessaan ihmisen ensimmäinen reaktio on useimmiten puolustus. Ennen kuin hyökkää vastaan tai puolustautuu, kannattaa hengittää syvään ja ottaa hyöty irti palautteesta. Negatiivisessa palautteessa on aina kehittymisen mahdollisuus ja uuden siemen.”

Mikä on MiB?

Mikä: MiB on urahenkisiä ja korkeasti koulutettuja äitejä yhdistävä verkosto. Järjestämme kehittävää äiti-lapsitoimintaa perhevapaiden ajalle ja töihinpaluun jälkeen.

Missä ja paljonko: Valtakunnallisesti verkostossa 4000 jäsentä, joista puolet pääkaupunkiseudulla. Oulussa 150 jäsentä. Perustettu vuonna 2015.

Miten toiminta näkyy: Tapahtumajärjestäminen, verkostoituminen, vaikuttaminen.

Tavoitteita: Perhevapaauudistus, laadukas ja perheiden saatavilla oleva varhaiskasvatus, perhemyönteinen työelämä.

Lue lisää: https://www.mothersinbusiness.fi/